Ruchama Zorg staat voor professionele zorg vanuit het hart; Dat houdt in dat er naast de benodigde zorg, alle ruimte is voor aandacht, warmte en hartelijkheid.
Daarom zetten wij de persoon en haar ontwikkeling, datgene wat zij nodig heeft, op de eerste plaats! In plaats van protocollen, processen en regeltjes.
Immers, hoe landen alle therapieën, technieken en programma’s bij de jeugdige/jongvolwassene?, wanneer er niet vlak om haar heen een klimaat is waarin zij vrij en diep kan ademen.
Bij Ruchama Zorg kunnen ze het leven gaan ervaren vanuit het gewone dagelijkse gedoe, met kleine vreugden, verdriet en hoop. Het leven is niet alleen afschuwelijk ingewikkeld, het is tegelijkertijd ook eenvoudig.
Elkaar even aanraken, een kopje thee ingeschonken krijgen, een onverwacht bloemetje op tafel en het plezier van een hond die een eindje met je mee dartelt.
Wij zijn geïnspireerd door het werk van professor dr. Wim ter Horst, oud-hoogleraar Orthopedagogiek van de RU Leiden, die zijn visie heeft vastgelegd in het boekje “Het herstel van het gewone leven”.
Het is bedoeld als een handreiking aan dagelijkse opvoeders bij problematische opvoedingssituaties. Omdat het toepassen van specialistische therapieën en technieken lang niet altijd nodig zijn.
Onze Methodiek
In onze zoektocht naar een behandelmethodiek welke op onze visie aansluit kwamen we vervolgens uit op Triple-C. Omdat het een behandel- en organisatiemodel is dat menswaardigheid bevordert.
De drie C’s van Triple-C staan voor cliënt, coach en competentie. Want het zijn altijd een cliënt en zijn coach (begeleider) die door middel van gezamenlijke, dagelijkse taken bouwen aan hun vertrouwensrelatie en competenties.
Triple-C neemt niet het probleemgedrag, maar de menselijke behoeften als uitgangspunt. Doel van Triple-C is ‘het gewone leven ervaren’, met alles wat daarbij hoort: een plek waar je je veilig en thuis voelt, mensen waarop je kunt bouwen en een betekenisvolle invulling van de dag. Dat is waar coaches (onze begeleiders) en cliënten (onze bewoners) elke dag samen aan werken.
Als dat lukt, krijgen cliënten steeds meer vertrouwen. In zichzelf, in de ander en in hun omgeving. Stress en probleemgedrag verdwijnen naar de achtergrond.