Kwaliteitssysteem

Wij realiseren ons dat de kwaliteit van ons werk direct van invloed is op de kwaliteit van leven van onze jongeren. Dit geeft ons een grote verantwoordelijkheid.We streven daarom naar excellentie, in alles wat we doen en willen betrouwbaar zijn in alle aspecten van ons werk. We zijn professioneel, gedreven, enthousiast en streven voortdurend naar verdere verbetering. 

In onze optiek gaat adequate hulpverlening veel verder dan alleen goede intenties, gevoel en intuïtie. Professionaliteit maakt het verschil tussen bijvoorbeeld een familielid of vriend enerzijds en een hulpverlener anderzijds. 
Omdat de dieren in het algemeen en paarden in het bijzonder, een belangrijke plek innemen bij Ruchama Zorg, zijn wij aangesloten bij de Coöperatie Boer & Zorg. 

We werken daarom conform de kwaliteitsnormering zoals die gesteld zijn door de federatie Landbouw en Zorg en zijn transparant over wat we doen en wat we bereiken. 

Het belang van kwaliteit en een kwaliteitssysteem
De Kwaliteitswet Zorginstellingen stelt dat een ieder die zorg verleent aantoonbaar aan de kwaliteit werkt en daar jaarlijks verslag van doet. De AWBZ-toelating vraagt ook om getoetste kwaliteit. Daarnaast eist de ARBOwet dat iedere (agrarische) onderneming een risico-inventarisatie uitvoert. Ook de verzekeraars vragen om veiligheidsmaatregelen en kwaliteitsborging om de risico's te beperken en de premies betaalbaar te houden. Allemaal redenen voor de zorgboer om aan kwaliteit te werken. Bovendien maakt het de zorgboer nog meer bewust waar het bij de zorgverlening om gaat. Kwaliteitsbeleid is tevens een hulpmiddel om aan de zorgvragers, hun ouders en instellingen te laten zien wat zorg met kwaliteit op de boerderij voorstelt.
Kwaliteitskeurmerk Landbouw en Zorg
De Federatie Landbouw en Zorg Nederland heeft voor de bij haar aangesloten zorgboerderijen een kwaliteitssysteem ontwikkeld. Het kwaliteitssysteem "Kwaliteit laat je zien" ondersteunt zorgboeren bij het zichtbaar maken van wat er op hun bedrijf wordt aangeboden aan begeleiding en zorg. De cliënt en de zorgpartners weten dan hoe de zorg en begeleiding eruit ziet op de Zorgboerderij en beoordelen of dat bij hen past en voldoet aan alle eisen! 
 
Alle bij de Federatie Landbouw en Zorg aangesloten zorgboeren hebben zich verplicht om met het kwaliteitssysteem te werken. Voor meer informatie zie www.landbouwzorg.nl

De voordelen voor gebruik van het Kwaliteit laat je zien! systeem voor de zorgboer op een rij:

1. Je voldoet aan: 
- Kwaliteitswet zorginstellingen
- ARBO wet
- Wet klachtenrecht
- Wet bescherming persoonsgegevens
- Wet medezeggenschap van cliënten zorginstellingen

2. Daarbij is meteen geregeld:
- Deelnemende zorgboeren die gebruik maken van het kwaliteitsysteem zijn direct aangesloten bij de landelijke klachtencommissie voor deelnemers van zorgboerderijen. Ook krijgen zij korting op hun verzekeringspremies van diverse verzekeraars. 
- Voor de ARBO risico-inventarisatie kan van een erkende checklist gebruikt gemaakt worden, die alleen (onder voorwaarden) licht getoetst dient te worden.
- De Arbeidsinspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit, ministerie van VWS, cliëntenorganisatie Per Saldo, met boeren samenwerkende zorginstellingen en Zorgverzekeraars Nederland onderschrijven vanuit hun discipline/ verantwoordelijkheidsgebied het kwaliteitsborgingssysteem voor de zorgboerderijen.
- Zorgverzekeraars Nederland accepteert het keurmerk Kwaliteit laat je zien! bij de erkenning van een zorgboerderij als AWBZ instelling, mits er ook gewerkt wordt met een erkend cliënttevredenheidssysteem, zoals het door de Federatie aangeboden ResultaatMeetSysteem.

3. Voor de jongeren en hun verzorgers betekent het keurmerk zorgboerderijen "Kwaliteit laat je zien!":
- Daar krijg je kundige begeleiding
- Het is een veilige plek, waar je welkom bent en waar je je thuis voelt
- Je zinvol werk doet en helder is van wat je mag verwachten en wat er van jou wordt verwacht  
- Je persoonlijke ontwikkeling en welzijn staan hoog in het vaandel
- Iedereen mag er komen kijken, want ze zijn trots op wat ze zijn

Share by: